Automotive February 26, 2023

Dacia vill sänka vikten – enbart ”nödvändig” utrustning


post-thumb

Dacia vill sänka vikten – enbart ”nödvändig” utrustning

img]

Elbilens högre vikt på grund av batteriet lyfts ofta fram som ett problem. Men att bilar idag har ett viktproblem gäller inte enbart eldrivna modeller.

Enligt analysfirman Jato var genomsnittsvikten för alla sålda bilar i Europa 2022, oavsett drivlina, 1 600 kilo. Jämfört med året innan innebar det en ökning på 21 procent.

Allt större bilar är en viktig orsak, men också ökad säkerhetsstandard är något som lägger på kilon.

Marknadschefen hos Dacia, Xavier Martinet, har nu meddelat att hans märke vill bidra med en viktdiet i bilbranschen. Och han har en klar ståndpunkt när det kommer till den allmänt rådande suvtrenden.

– Det är inte logiskt. Det är vansinne att tillåta människor att bygga fordon på två eller tre ton som används av en person som bara kör 35 miles (56 kilometer, reds anm) om dagen, säger han till brittiska Autocar.

Dacia Spring

Dacia vill minska vikten genom att erbjuda bilar som endast har vad de anser vara ”nödvändig” utrustning.

Som exempel lyfter han inte helt oväntat fram att tillverkarens egna första elbil, Dacia Spring, väger endast 975 kilo.

Dacia Spring har kallats ”Europas billigaste elbil”, men säljs inte i Sverige. Startpriset varierar något på olika marknader i Europa, men ligger på strax över 200 000 kronor.

Att säkerhet ofta innebär ökad vikt visade sig bland annat i Euro NCAP:s krocktest av Dacia Spring. Modellen fick där endast en av fem stjärnor. Resultatet beskrevs som ”problematiska” med stor risk för livshotande skador vid en krock. Skyddet för medpassagerare var sämre än vad Euro NCAP sett på många år.

Danmarks billigste elbil er også den grønneste

img]

Elbilen Dacia Spring kan nu bryste sig af hele tre tiler. Ikke alene er den Danmarks billigste og næstmest usikre elbil. Det er også den grønneste. Den kan nemlig smykke sig med fem flotte stjerner i Green NCAP og titlen som Green NCAP Best Car of 2022. Her slog den kendte modeller som Tesla Model 3 og Cupra Born.

At Dacia Spring tog prisen skyldes ikke mindst, at den er supereffektiv med den højeste rating nogensinde i energieffektivitetsmålingen. Det understøtter de mange andre tests der har bevist, at Dacia Spring er en af de biler, der kommer allertættest på de officielle forbrugstal, når man tester den i den virkelige verden.

Bilen har en rækkevidde på beskedne 230 km i WLTP blandet kørsel, og 305 km i WLTP bykørsel. Motorveje skal man helst holde sig fra, da det sluger af de klejne 26 kWt batteri. Den har en topfart på på 125 km/t, så nogen fornøjelse bliver det heller ikke.

Læs også: Anmeldelse af Dacia Spring.

De blodfattige specifikationer er dog helt bevidst og følger Dacias grundfilosofi, der hedder Design to cost. Ikke noget overflødigt luksus, der bidrager til vægten og lægger til i prisen. Det betyder, som i tilfældet med Dacia Spring, der kun vejer 970 kilo, at man får en lettere bil, der behøver en mindre motor og et mindre batteri for alligevel at få en ydelse og rækkevidde som andre og større biler.

Mindre miljøbelastning

Samtidig reducerer man strømforbruget og dermed har man reduceret både miljøbelastningen ved produktion og under brug. Og det har givet pote hos Green NCAP:

“Med det enestående resultat sætter Dacia Spring standarden for industrien. Dacia havde som mål at designe en minibil som passer til brugernes behov, og som tager hensyn til det globale miljø. Med denne model er Dacia foran mange konkurrenter, når det handler om påvirkning af miljøet,” udtaler Dr. Alexandar Damyanov, Green NCAP Technical manager.

Læs eventuelt mere hos Green NCAP.

Renault-chefen om Teslas prissänkningar och orättvisa med elbilar från Kina: ”Förstör värdet för kunden”

img]

Renault gjorde ett bra 2022 och dubblade sin lönsamhet jämfört med året innan. Man är också nöjda över försäljningsframgångarna av den nya elbilen Renault Megane E-Tech och koncernsyskonet Dacia Spring.

Renault Megane E-Tech har sålts i 33 000 exemplar sedan lanseringen förra försommaren. Det blev bland annat den mest sålda elbilen i Frankrike under hösten. Orderboken är för tillfället på 49 000 bilar. Försäljningen av Dacia Spring nådde 48 900 och blev den tredje mest sålda bilen till privatkonsumenter i Europa.

Men Renaultchefen Luca de Meo riktar kritiska röster till Tesla och biltillverkarens ständigt flukturerande priser. Det var i samband med redovisningen av Renaults resultat igår som VD:n kommenterade den aggressiva prissättning från Tesla och också de kinesiska tillverkarna.

– På frågan om prissättningen hos Tesla och kinesiska tillverkarna så är det svårt att svara på varför de gjorde det. Men det är en sak jag vet och det är att om jag skulle sänka priset på elbilar med 20 procent kommer du att slå mig i huvudet, inleder Luca de Meo.

Han betonar sedan att Teslas prissänkningar på 20 procent följer en prisökning på 20 procent som Tesla gjorde för sex månader sedan.

– Okej, så de sänkte priset med 20 procent och alla applåderar. Jag tror inte att det är särskilt rationellt gjort. Jag tror att vi måste stabilisera prissättningen på elbilar i början av cykeln eftersom vi lägger mycket investeringar i tekniken. Du vill inte skapa en ohälsosam verksamhet på lång sikt. Det förstör värdet för kunden när du sänker priserna under restvärde, fortsätter Luca de Meo.

Enligt Luca handlar det om att Tesla vill sälja mer av produkter som tillverkats utanför Europa. Prissänkningarna gör att de blir berättigade till vissa subventioner och det får volymerna att gå upp. Det kan ju vara så att Tesla höjer priserna igen om sex månader, det vet ingen, kontrar han.

”Sänka till noll”

– Jag hoppas att de fortsätter att sänka priserna till noll. Men vi kommer att fortsätta att skydda värdet på våra elbilar och för våra kunder. Det går ganska bra för Megane E-tech. Vi är vi nöjda och måste fortsätta, detta är bara början, fortsätter Luca de Meo.

Han är transparent med att det finns en risk att elbilsmarknaden kanske inte tar den fart som förväntas. ”Det är fortfarande inte en helt naturlig marknad”, utan den behöver stöd från myndigheter. Samtidigt har Renault inte råd att inte satsa på elbilar.

Annons.

Kinesisk orättvisa

När det gäller de kinesiska biltillverkarna så är det en helt annan fråga. Det finns också en helt annan orättvisa här hävdar VD:n.

– Kineserna är en annan historia de kommer från botten. Om du säljer 200 000 elbilar på din egen marknad och du vill dumpa 20 000 på en annan marknad så kan du göra det, säger Luca de Meo.

Den största orättvisa är dock hur handelspolitiken ser ut mellan Kina och EU. Den är asymmetrisk, där kinesiska biltillverkare har betydligt lägre skatter och avgifter på bilarna de säljer i Europa.

– Det finns ett asymmetriskt spel här som vi måste korrigera om vi vill utveckla den europeiska elbilsindustrin där vi är den första som vann, avslutar Luca de Meo.

Dacia Spring – Europas billigaste elbil imponerar

img]

En Ford Bronco för flera miljoner – nästa drömbil?

Nordmenn kjøper de feteste bilene i verden nå

img]

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge la om bilavgiftene for å få mer miljøvennlige biler for 15 år siden. Fasiten er nå at vi kjøper de feteste bilene i verden. Bilene er ikke bare betydelig større, motorytelsen er også doblet. Ikke nok med det; vi kjøper stadig flere biler.

Og inntektene fra bilavgifter? De er gått fra å være dobbelt så høye som formuesskatten, til å bli en subsidie på tolv milliarder kroner.

Robert Næss (Foto: Per Ståle Bugjerde) Mer…

Det hørtes ut som en god idé da regjeringen foreslo å bruke avgiftssystemet på biler til å få inn mer miljøvennlige biler. Tanken var å redusere avgiftene på biler med lavt klimagassutslipp, og så øke avgiftene på de andre. På den måten skulle en få inn mer miljøvennlig biler, samtidig som de samlede avgiftene ble noenlunde de samme.

Det begynte bra, og i 2007 fikk myndighetene inn rekordhøye 22 milliarder kroner i kjøpsavgifter på biler. Det tilsvarer 31 milliarder kroner i dagens kroneverdi. Siden den tid har avgiften per bil falt hvert eneste år, og i 2022 var avgiftene på beskjedne seks milliarder.

Ikke nok med det. Elbilene har sluppet merverdiavgift, og i 2022 alene ga det et inntektstap på 18 milliarder. Det betyr at de en gang så lukrative bilavgiftene har gått fra å være dobbelt så store som den samlede formuesskatten, til å bli et utlegg på 12 milliarder kroner.

Mens det er lett å regne på kostnaden, er det vanskeligere å se miljøeffekten. Vi har nemlig flere fossilbiler i dag enn vi hadde i 2007. Vi har økt bilsalget med 36 prosent i denne perioden, mens i resten av Europa har det falt med 38 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har kjøpt 600.000 elbiler, men vi har også kjøpt flere fossilbiler, slik at vi har flere fossilbiler i dag enn i 2007.

Les også: Veksten i antall biler i Norge må stoppes

Det store nybilsalget skulle tilsi at vi gjennomsnittsalderen har falt. Det har den ikke. I dag er den på 10,8 år, og det er den eldste bilparken vi har hatt siden Statistisk sentralbyrå begynte med statistikken i 1999.

I de siste årene har importavgiftene på eldre biler kommet ned, og dermed har vi hatt en eksplosjon i importen av eldre muskelbunter, som Camaro, Mustang og Corvette. Det har bidratt til at gjennomsnittsalderen på de bruktimporterte fossilbilene har steget fra fem år i 2007, til 19 år i fjor.

Jeg har regnet på tall som vekt, effekt og størrelse på alle bilene vi har kjøpt i denne perioden. Der er tallene klare. Bilene har mer enn dobbelt så kraftig motor, de er vesentlig tyngre og de er både lengre og bredere.

Lavere bilavgifter har ikke gitt rimeligere biler. Tvert imot. I 2007 kostet de tyve mest solgte bilene 320.000 kroner i gjennomsnitt, noe som tilsvarer 475.000 i dagens kroneverdi. I fjor betalte vi 532.000 kroner i snitt for bilene vi kjøpte.

Den store forskjellen er at i 2007 gikk det et par hundretusen kroner til bilfabrikantene, og resten gikk til fellesskapet. I fjor gikk det nesten en halv million til bilfabrikantene, og mesteparten av bidraget til fellesskapet forsvant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er selvsagt også kommet noe godt ut av dette. For noen tiår siden hadde vi «kjipe» biler i Norge. Det var stort sett bare taxieiere som kunne kjøpe en ny Mercedes, og hvis privatpersoner kjørte Mercedes, var det ofte en bruktimportert bil med den minste motoren.

Både BMW og Mercedes lå langt unna topp-20 plassering på salgslistene.

Nå er det annerledes. I fjor krydde det av Mercedes, Audi og BMW blant de mest kjøpte bilene i Norge.

Jeg har sjekket bilsalget per land over store deler av verden, og har ikke lykkes å finne et land som har like fine biler som oss på de øverste plassene.

Landene i Midtøsten kommer nærmest, og der er svære biler som Toyota Land Cruiser dominerende, men mindre biler som Toyota Corolla, Honda Civic og Hyundai Elantra er også blant de mest solgte. I Europa er småbilene Peugeot 208 og Dacia Sandero de mest solgte.

Selv i billandet Tyskland må vi helt ned på niende plass for å finne en BMW.

Det er få land som har bilavgifter utover moms. I Singapore må man betale en betydelig sum for å få lov til å eie en bil. Hadde jeg tatt med den avgiften, ville de kommet høyest. Jeg har ikke tatt med mikrostater som Monaco og Vatikanstaten. I noen tilfeller kan prisene være upresise, da de varierer mye med hensyn til utstyr og motorvalg.

Jeg har benyttet listepriser, både for Norge og de andre landene. Det betyr at den reelle prisen ligger høyere.

Det har kostet mer enn 200 milliarder kroner å legge om bilavgiftene. Det har gitt større og kraftige biler, og langt flere biler, samtidig som bilparken er foreldet. Da er det fristende å konkludere at investeringen ikke har vært god. Norge har nok bidratt til utbredelsen av elbiler, men allerede i år vil Norge kun stå for én prosent av det globale elbilsalget.

Det er derfor på tide å endre bilavgiftene, og det kan lett gjøres på en måte som både sikrer at folk velger miljøvennlige biler, og at fellesskapet igjen kan få inntekter fra bilsalget.

For ordens skyld: Jeg er hovedeier i en bilforretning, Ecocar as. Firmaet har to ansatte og importerer elbiler fra Europa. Dersom det skulle blitt innført høyere avgifter på biler i Norge, vil det alt annet like være negativt for bilsalget, så jeg har ikke noe incentiv til å få opp avgiftene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den billigste elbil kommer i ny ekstrem udgave

img]

Den lille budgetvenlige elbil Dacia Spring kommer i en ny “ekstrem”-udgave med designforbedringer og kraftigere elektrisk motor.

Europas billigste elbil Dacia Spring blev, på trods af en ringe Euro NCAP crashtest score, den femtende mest solgte elbil i Europa i 2022. Nu er Dacia Spring tilbage i en ny udgave med flere hestekræfter og et forbedret design.

Se også: Disse nye elektriske SUV’er kommer i 2023

Nyt design til Dacia Spring

Siden lanceringen af budgetelbilen Dacia Spring i foråret 2021, er der blevet solgt mere end 100.000 styk af dem.

Dacia Spring, der er den billigste elbil i Danmark, er på vej i en opdateret version. Den nye Spring byder på et opdateret design. Den nye Extreme-variant (hvilket er et ret sjovt navn for en bil som denne) skal erstatte Expression-varianten, der var den absolut mest solgte model af Spring.

Det forbedrede design byder udenpå på kobberbrune dele, der er placeret på tagrækkerne, sidespejlsbeklædningen, hjulnavene og Dacia-logoet i bagagerumsdøren. Indeni finder man også den kobberbrune farve på visse dele af de forreste dørpaneler og omkring luftventilerne ved navigationspanelet og syninger på sæderne.

Det er ikke det eneste nye, for den nye Spring får også ny kraftigere elektrisk motor.

Ny stærkere elektrisk motor

Dacia Spring er med dens 45 hestekræfter ikke ligefrem kendt for dens vilde ydeevne. Derimod er den bedre kendt som en lille prisbillig byvenlig elbil. Det er dog noget den nye Extreme-variant vil lave om på… eller faktisk ikke.

Hold på hat og briller for den nye Dacia Spring Extreme får en ny elektrisk motor med 65 hk/48kW, som giver den en hurtigere acceleration. Den nuværende tager turen fra 0-100 km/t på lige under 20 sekunder. Den nye kraftigere variant gør dette på kun 13,7 sekunder. En betydelig forbedring, men nok ikke dens nye efternavn værdigt.

Dacia Spring kommer med et lille 26,8 kWh-batteri, som giveren rækkevidde ved blandt kørsel op til 220 kilometer (WLTP). Ved bykørsel kommer den op på 305 kilometer (WLTP). Opladning sker med op til 34 kW ved DC-opladning, hvor 10-80 procent tager omkring 38 minutter.

Hvornår kommer Dacia Spring Extreme?

Producenten oplyser, at de første Spring Extreme vil blive leveret i starten af sommeren 2023. Forudbestilling begynder den 17. januar, men sandsynligvis først senere i Danmark.

Se også: Nyheder om elbiler

Europas billigaste elbil Dacia Spring vässas med starkare motor

img]

Europas billigaste elbil Dacia Spring har gjort succé nere på kontinenten. Den har ännu inte kommit till Sverige, och det är fortfarande oklart om den kommer att göra det.

Nu har i vilket fall modellen fått sig en uppdatering. I samband med motormässan i Bryssel visar Dacia upp ett nytt utrustningspaket som ger Spring nya tuffa designdetaljer. Dessutom introducerar Dacia en ny variant med en starkare motor.

Tillägget Extreme ger helt enkelt en serie tillägg i form av kopparfärgade kontrastfärger, både exteriört och interiört. Det ska lyfta fram detaljer i Spring som sidospeglarna, takrails, ventilationsutblås, dörrsidor och annat.

Nyheten med den större motorn kommer med Dacia Spring Electric 65. Motorn har en effekt på 48 kW (65 hk) och kommer göra Spring betydligt piggare.

Den tidigare mindre motorn på 33 kW (45hk) kommer också finnas kvar genom Dacia Spring Electric 45.

Kort räckvidd räcker

Dacia Spring Electric 65 kommer 220 kilometer på en full laddning. Det är tillräckligt för den genomsnittliga Spring-föraren som i snitt kör 31 kilometer om dagen med en snittfart på 26 km/h. Dacia berättar också att 75 procent av alla laddar sin Spring hemma, i genomsnitt 3,5 timmar per tillfälle.

På två år har Dacia Spring sålts i 100 000 exemplar. Spring förväntas bli, när alla siffror summerats, en av de mest vanliga privatköpta elbilarna under 2022. I Frankrike var det den mest sålda elbilen förra året, noterar Dacias marknadschef Xavier Martinet. I Frankrike kostar Dacia Spring från 22 500 euro, före subventioner.

– Ofta inköpt som hushållets andrabil har Spring blivit den viktigaste bilen under veckan för 90 procent av hushållets sysslor. Djärv och visionär, Spring är perfekt anpassad till sina kunders mobilitetsbehov, kommenterar Xavier Martinet.


回到上一頁